Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, benim kişisel görüşlerime dayanmaktadır.

24 Temmuz 2013 Çarşamba

Altın Analizi-ALTIN ORAN


Bu yazımda son dönemde toparlanma çabaları içinde olan ve eski günlerine geri dönüş sinyalleri veren Altın ile ilgili dikkatimi çekenleri aktarmaya çalışacağım. Dün yukarıdaki grafiği ilk kez Twitter hesabım üzerinden paylaşmıştım ve 1330’da bulunan %23.6 fibo direncine vurgu yapmıştım. Öncesinde Altında Fibonacci düzelme seviyelerinin ne denli mükemmel çalıştığına dikkatinizi çekmek isterim. Fibonacci benim de bir Matematikçi olarak özel olarak ilgimi çeken büyüleyici bir orandır. Bilmeyenler için internetten araştırmalarını ve “Altın Oran” olarak lanse edilen 1.618 seviyesinin gizemini öğrenmelerini tavsiye ederim. Doğada, insan vücüdünda, Mısır piramitlerinde vb sürekli karşılaşılan bir mucize gibidir. Altın için Altın Oran kullanmak da hep ironik gelmiştir bana.

1330 doların üzerinde kalıcı olduğu sürece hedef 1420 olduğu grafikten de açıkça görülebiliyor. Gram/TL olarak merak edenler için şuan gramı 80-82 TL olan Altının bu durumda 85-86 TL’ye çıkması beklenebilir. Temel veriler de Altın’da olası yükselişi destekliyor. FED Başkanı Bernanke son dönemlerde tahvil alım programının hemen sonlanmayabileceğine ve gerekirse arttırılabileceğine piyasayı inandırmaya çalışıyor. Tahvil alımının devam etmesi küresel enflasyonu arttırabileceğinden Altına olan talebin artması bekleniyor. Tahvil alımının devam edip etmeyeceği, kısa ve uzun vadede nasıl sonuçlar doğurabileceği ayrıca bir tartışma konusudur ancak burada ayrıntılı olarak değinmeyeceğim. Daha önceki yazılarımda bu konudaki görüşlerimi bulabilirsiniz. 

Dün 1330’da zorlanma yaşansa da gece saatlerinde ve bu sabah Altın’ın 1350’ye doğru hamle yaptığını görüyoruz. Ara dirençlerde Altın elbet zorlanacaktır ki orta vadeli ana dirençlerden biri de 1340-1350 aralığına denk gelmektedir. Dolayısıyla 1348’e kadar yükselen Altının buradan bir müddet gevşemesi beklenebilir. Ancak dün de değindiğim üzere Altında takip edilmesi gereken artık 1330 direncinin üzerinde kalıcı olup olmayacağıdır.  









Geçen hafta sonunda Altın 1300 direncini zorlarken, haftalık grafiklerde (yandaki grafikten inceleyebilirsiniz) özellikle dipte görülen sabah yıldızı görünümü ciddi bir sinyal olarak karşımıza çıkmıştı. Nitekim 1300’de bulunan direncin de kırılmasıyla yeni haftaya Altın’daki inanılmaz yükselişle başladık. Özellikle bu görünüm de 1420 yolculuğunu desteklemektedir.


Kısa vadede de bakıldığında saatlik grafiklerde 50 saatlik ve 200 saatlik hareketli ortalamalar sırasıyla 1330 ve 1300 civarında destek konumunda. Çift dipten çekilen trend ise 1275 seviyesine denk gelmekte. Olası düşüşler de belirttiğim seviyeler önem kazanacaktır. Özellikle 1330’un aşağısına geri sarkmalarda satışların sertleştiğine de şahit olabiliriz.

21 Temmuz 2013 Pazar

ABD İşsizlik Verileri Üzerine


Yukarıdaki grafik konuyla pek ilgisi olmayanlara çok bir şey ifade etmiyor olabilir. Ancak yazımın devamını okudukça grafik inanın size de çok şey ifade edecektir.
Bu aralar ABD işsizlik verileriyle yatıp aynı verilerle kalkıyoruz. Yemeden içmeden kesildik... ABD'liler iş bulamasın diye dua edenler dahi var... Neden mi? Ekonomiyle yakından ilgilenenler bilirler. Rüyalarımızın erkeği diye artık üzerine espiriler yapılan FED Başkanı Ben Bernanke tahvil alım programını ABD'deki işsizlik verilerinin iyileşmesine bağladı. Yani veriler kötü geldikçe, piyasaya para sürmeye devam kararı alındı. Bunun anlamı şu: 

ABD'liler iş bulamaz => ABD para sürmeye devam eder => Bol ve ucuz para çoğunlukla gelişmekte olan ülkelere kayar => Borsa yukarı, DXY Dolar endeksi aşağı, Altın yukarı ...

Genel işleyişi yukarda kabaca özetlemeye çalıştım. En azından verilerin nasıl takip edilmesi gerektiği ve bu verilerin kabaca nasıl sonuçlar doğurabileceğini bilmemizde fayda görüyorum. Konu hakkında çok fikri olmayanların yukarıdaki işleyişi bir yere not etmeleri yararlarına olacaktır. 

Bugün bu yazıyı konu almamdaki sebep ise biraz daha farklı. FED başkanları ısrarlı bir şekilde herkesin söylenenleri yanlış yorumladığını vurguluyor ve piyasaları buna ikna etmeye çalışıyor. Güya tahvil alımının bu yılın sonlarıda azalması ve 2014 ortalarında sonlanması için verilerin iyi gelmesi gerekiyor ve hatta kötü gelen işsizlik verileri sonucunda tahvil alımları arttırılabilirmiş. Şuan %7.60 olan işsizlik oranının %7.0 ye düşmesi hedefleniyor. Aslında %6.50 ana hedef ancak ilk etapta %7 yeterli görülecek. Tabi mortgage kredilerinin iyileşmesi, enflasyonda %2 ye yakın bir oran da ayrıca takip edilecek veriler olacak ancak bunlar istihdam verileri kadar önemli değil. 


Şuan yukarıdaki grafiğin daha anlam kazanmış olması gerekiyor. Birçoğumuz 2009'dan beri bu denli hızlı bir iyileşme olduğunun farkında bile değildik belkide. Bazen veriler o kadar sıklıkla gelir ki detaylarla uğraşırken büyük resmi kaçırıveririz. Böylesine bir düşüş trendini bilançosu çok kuvvetli herhangi bir hissede görsek bırakın yatırım yapmayı, yaklaşmaya bile korkarız. Ortada bir başarı hikayesi olduğu açık. Şimdi hedefe bu kadar yaklaşmışken, %7 ye neden piyasa inanmamaya başladı? Ben bu hedefin önümüzdeki 6 ay içinde gerçekleşeceğini düşünüyorum. 

Bekleyip göreceğiz... Dolayısıyla en kötü ihtimalle 2013 Aralık ayında önemli bir azaltım olacağı ve 2014te de zamanla sonlanacağı kanısındayım. Şu olasılığı ise kimse göz ardı etmesin: piyasalar  tahvil azaltımına çok sert bir tepki verirse, FED geçici olarak, verilerde kötüleşme öngördüklerini öne sürerek temsili olak 10-20 milyar dolar artıma gidebilir. Piyasalar kısa süreliğine coşabalir... Ancak biz bunun çok çok yüksek ihtimalle "GEÇİCİ" olduğunu bildiğimizden, hemen hisselere abanmayacağız. Hatta size tavsiyem böyle bir senaryoda hemen elinizdeki kıymetli madenleri (Altın -Gümüş) bir iki hafta içinde satın karı cebinize alın.. 



Büyük resme bakmaya devam etmeliyiz... Ben fırsat buldukça burada düşüncelerimi paylaşmaya ve temel senaryomuzda ciddi bir değişiklik olduğunda bunu sebepleriyle açıklamaya çalışacağım.. 


Büyük balığın bizleri yutmaması dileğiyle... 

Arş. Uzm. Yrd. Emin TAY