Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, benim kişisel görüşlerime dayanmaktadır.

23 Kasım 2013 Cumartesi

Birleşmelerde Ulaşılacak Yeni Sermaye

Soru: Birleşmelerde yeni sermaye ne kadar olacak?

Halka açık borsaya kote olmuş bir çok ortaklıkta zaman zaman birleşmeler olmakta ve küçük yatırımcıda kafalar karışmaktadır. Sermayenin nasıl olur da bir anda bu kadar yükseldiğine anlam verilemeyebiliyor. 100 milyon hisse varken bir anda bu hisse sayısı 150 milyona çıkabiliyor. Daha önce mevzuat kitaplarında A, B, C'li formülleri unutun. Bir cümle yeter. Nasıl mı? Çok basit:

Sermaye, devralan ortağın özkaynağının büyüme oranı kadar artar.

Aslında tüm formüller yukarıdaki cümleyi teyit eder. Hemen kısa bir örnek yapalım:

Ben E&T şirketi olarak bir şirket alacağım bünyeme. Benim şirketin toplam 100 milyon sermayesi var. Öz kaynağım da 200 milyon olsun. Alacağım şirketin öz kaynağı ise 100 milyon. Şirketi bünyeme katacağıma göre artık;

100+200=300 milyona yükseldi öz kaynağım. Aynı oranda sermayem de artmalı.

300mlnTL/200 mlnTL kadar artış sağladığıma göre 100 milyonluk sermayem;

100*(300/200)=150 milyon sermayeye yükselerim. 

Gördüğünüz gibi onca işlem sadece ilk cümleyi teyit etti.

Özkaynağın büyüme oranı %50 idi.
Sermayenin büyüme oranı %50 oldu.  




22 Kasım 2013 Cuma

Dolar ve Altın Analizi (Kısa vadeli)

Altın (ONS)


FOMC tutanaklarının ardından tahvil alımında çıkış sürecini yakından ilgilendiren işsizlik maaşı başvurularının beklenenin altında 323.000 (beklenti 335.000) kalması Altın'da satışları arttırdı. 1349 seviyesinden gevşeyen Altın 1237 seviyelerine kadar geriledi. Altın için henüz toparlanma sinyalleri alınamazken, tepki alımlarının ise şimdilik 1250 ve 1260-65 civarındaki dirençlerden dönmesini bekliyorum.

Dolar/TL



Dün Dolar/TL için kısa vadede takip edilen alçalan kanal bir süre önce yukarı yönlü kırıldı. Bu durum Dolar/TL için teknik açıdan yön tayin etmede zorluk çıkarmaktadır. Öte yandan TCMB'nin sıkılaştırıcı önlemleri yükselişleri baskılarken, FOMC tutanakları ve işsizlik maaşı başvurularının ardından tahvil alım programında yakın zamanda azaltıma gidilebileceği endişesinin hortlaması da yukarı yönlü gidişatı desteklemektedir.

Tüm bunlar göz önüne alındığında teknik olarak kısa vadeli kanalın kırılması, tazeliğini koruyan çıkış süreci endişelerinin de baskın gelmesiyle 2.0240 ve 2.0350 dirençlerinin çalışması beklenebilir. Aksi halde kanalın içine tekrar girilirse durum terse dönebilir. Bu sabah S&P'nin notumuzu teyit etmesi de düşüşü destekleyen unsurlardan bir tanesi. Destekler 2.0130 ve 2.0050’de bulunmaktadır.

En önemli Direnç: 2.0240 civarında bulunan %61,8 Fibo
En önemli Destek: 1.9950'ye denk gelen yeşil renkli yükselen trend



20 Kasım 2013 Çarşamba

FOMC öncesi BİST100'de Son Dakika Çalımı



Bu haftanın en kritik olayı saat 21:00'da yayınlanan FED FOMC tutanaklarıydı. Bu tutanaklar öncesinde ve sonrasında gerçekten de eşine zor rastlanır çok önemli bir o kadar da ibretlik olaylar yaşandı. 

Öncelikle FOMC tutanaklarında kısaca verilen mesajları şu başlıklar altında toplayabiliriz:

1. Tahvil alım programı (taper) yakın zamanda azaltılabilir.
2. Fed bankaların mevduatına verdiği faizi indirmeyi değerlendirdi
3. ABD Hükümetinin işlevini yitirmesinin (government shutdown) etkileri sınırlı oldu.

Özllikle yukarıda saydığım 1. ve 3. başlığı piyasa oldukça negatif algıladı. Buraya daha sonra geleceğim ancak şuandan itibaren FOMC öncesi seans kapanışına doğru gidelim;

FOMC öncesi Bist100'de son 5-10 dakikada çok iyi bir alım geldi ve endeks bir anda artıya dönerek %1'in üzerinde değerlendi. Aynı anda DXY Dolar endeksine bakanlar sert yükselişi görünce muhtemelen benim gibi gözlerine kısa süre inanamadılar. Çünkü endeksteki son dakika alımının sebebi FOMC'de tahvil alımını ve parasal genişlemeyi (QE) destekleyen ifadelerin olacağına olan inanç olmalıydı. O halde doların da diğer para birimlerine karşı değer kaybetmesi gerekiyordu. Ancak Dolar endeksi (DXY) ve Bist100 aynı şeyi söylemiyordu. Bist100 bu coşkuyla kapanırken, vadeli işlemlerde işler tersine dönmeye başlamış, son dakika çalımının farkına varılmış gibiydi. Vadeliler %1 primin ardından 17:30-17:45 arası aldıklarını geri verdi ve çok can yaktı.

FOMC sonrası piyasalar son dakika çalımını teyit edercesine hareket etti. Altın 1265'ten 1240'a kadar geriledi ve son 4 ayın en düşük seviyesi görüldü. Altın'da zayıflık devam ediyor. Görünüm hala pozitife dönmüş değil. Buna rağmen 1200-1100 arasında Altın'a alım yönlü büyük ilgi gelmesi çok yüksek. Dolar/TL 2.00 TL'den 2.015'e kadar yükseldi. Ancak hala düşüş trendi devam etmekte. Asıl çarpıcı etki ise ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %2.80'e yükselmesi oldu. ABD'de endeksler %0.50 değer kaybetti. 

Yarın endeksimizin de buna bağlı olarak aşağıdan açılması en doğal sonuç olacaktır. Yarın bir çok önemli piyasa açılacak ve 08:00 gibi önemli sinyaller alınır. Ben de burada ve twitter'da seans içi hedef seviyelerimi belirteceğim. 

Ancak herşeye rağmen bu düşüşlerin orta vadeli perspektifte Bist100'de TOBO'yu (Ters Omuz Baş Omuz) kuvvetlendirdiğini düşünüyorum. TOBO teknik analizde yükseliş için sinyal olarak algılanır.