Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, benim kişisel görüşlerime dayanmaktadır.

23 Eylül 2013 Pazartesi

Dolar / TL - (USDTRY) - Analiz

Dolara yatırım yapmak isteyenler ya da sürekli olarak işin gereği olarak döviz borçlusu-alacaklısı konumunda olanlar için USDTRY (Dolar/TL) ‘yi incelemek istedim.


Öncelikli olarak belirtmem gereken konu TCMB’de (T.C. Merkez Bankası) var olan bilgilerin hiçbir finansal kuruluşta olamayacağıdır. Dolayısıyla TCMB Başkanı Sn. Erdem Başçı’nın yıl sonu için hedef gösterdiği 1.92 TL’nin en önemli hedef olduğunu belirtmek gerekir. Ancak bu hedefin doğrudan Sn. Başçı’ya ait olduğunu ve TCMB kayıtlarında böyle bir hedefe yer verilmediğini unutmayalım.

Merkez Bankaları zaman zaman Dövize Sn Başçı’nın yaptığı gibi “sözel” müdahalelerde bulunmakta ve piyasayı bu anlamda speküle edebilmektedir. (Buradaki speküle ifadesi olumsuz algılanmamalıdır).


Teknik olarak incelendiğinde ise 3 kanal dikkat çekmektedir. Her kanal ayrı bir vadeye işaret etmektedir. Yeşil renkli kesik çizgili kanal “Uzun Vade”, beyaz renkli kanal “Orta Vade” ve kırmızı renkli kanal “Kısa Vade”yi göstermektedir. Yatırımcılar, doları, kendi risk profillerine göre ya da elindeki işin niteliğine göre belirttiğim vadelerde takip edebilirler.

Kısa vadedeki toparlanma güçlü görünüyor. FED’in (Amerika Merkez Bankası) tahvil alımlarına 85 milyar dolarla aynen devam etme kararı USDTRY’yi 1.95’in altına düşürdü. Ancak bu karara rağmen Dolar hızla 1.99’a kadar yükseldi. Şuan 1.9880’den işlem gören Dolar’ın kısa zamanda tekrar 2 TL’nin üzerine çıkması muhtemel. Ancak mevcut seviyede 200 saatlik değişken hareketli ortalama direnci var. 1.9730 ise en yakın destek olarak göze çarpıyor.

Orta vadede Başçı’nın sözel müdahalesi ve Dolar’ın diğer tüm para brimlerine karşı değer kaybetmesinin etkilerini gözlemliyoruz. Orta vadede kanal hedefi güçlü toparlanmanın da desteğiyle 2.02 TL’yi gösteriyor. Düşüşlerin ise sınırlı olabileceği izlenimi yaratıyor ve bu durumda 1.9600’nın altına sarkma olması çok muhtemel görünmüyor. 

Uzun vadede ise yönümüz yine yukarı. Doların 2.05 TL’ye uzun vadede (belki yıl sonuna kadar) gelmesi beklenebilir. Ancak uzun vadeli düşünüyorsak TCMB politikalarını da dikkatle takip etmeliyiz. Olası faiz artırımları Uluslar arası Fisher etkisi yaratması beklenebileceğinden yükseliş senaryosunu iptal edebilir ve 1.9500 gündeme gelebilir. TCMB'nin hali hazırda gündeminde faiz artırım kararı bulunmamaktadır. Ayrıca dünyayı dolara boğan FED’in yavaş yavaş bu paraları çekmeye karar verdiğini de unutmayalım. Bu durum da dolara olan talebi arttıracağından 2.05 hedefini kuvvetlendirmektedir.

Özetle;
Kısa vade bant aralığı: 1.9730-2.00
Orta vade bant aralığı: 1.96 - 2.02
Uzun vade bant aralığı: 1.95 – 2.05

Not: Uzun vadede kanalın alt bandı olan 1.95’in çok yakın bir hedef olması dikkatinizi çekmiş olabilir. Bunun kırılması durumunda sırasıyla 1.92 ve 1.90 takip edilmelidir.

Bist100 Analiz

Herhangi bir grafikte sert iniş çıkışlar belirdiğinde, TEPE ve DİP seviyeler herkesçe kabul gördüğünde kullanılacak bir numaralı enstrüman bellidir: "Fibonacci" 

Dip-tepe noktalarının kısa zamanda oluşumu ve ikisi arasındaki dalga boyunun fazlasıyla büyük olması krizin başka bir tanımı olarak görülebilir. Küçük yada büyük ortada kriz diye adlandırabileceğimiz bir durum varsa mantıklı işlemler azalmış demektir. Böyle durumlarda zarar her zamankinden daha fazla olur. Mantık yerini duygusallığa bırakmış, inandığınızı söyleyemez, söyleseniz de tersini sıkça yaparsınız. İşte böyle bir anda grafiklerin dilinden ve toplumun psikolojisinden en iyi Fibonacci anlar. Ekonomiyi çok iyi takip etsek dahi teknik oluşumları gözden kaçırmamak gerekir. Çünkü maalesef tam piyasadan söz edemiyoruz ve bilgiler kısıtlı. Herşeyi bilemediğimiz sürece teknik analizden vazgeçemeyiz.

   

22 Ağustosta twitter hesabımdan yukarıdaki grafiği paylaşmıştım. O sıralar borsa 70.000 deydi. Yukarıdaki seviyelerin o dönem için hayati destek ve direnç seviyeleri olduğunu belirtmiştim. Dönüp "Hangi seviyeler akılda kaldı?" diye sorduğumuzda ilk olarak gerçekten de 70.000 desteği öne çıkıyor. Kırıldığında durum içler acısıydı. 68000'de destekler olduğu söylense de çalışan tek desteğin 65000 olduğunu hatırlayalım. Bir kez sarkma oldu ancak 63 binlerden gelen tepki sert oldu. Öyle ki ilk oyalanma tekrar 70.000-72000 aralığında oldu, sonrasında "Summers" ın adaylıktan çekilmesiyle 75000-75500 aralığında kaldık. Şuan ise FED'in de desteğiyle 80.000'i aştık ve hafif düzeltmesini yaşıyoruz. Yeni zirvemiz 80.000-81.000'de oluştu. Sonuç olarak söz konusu seviyeler bir bir rüştünü ispatladı. Teknik bunları söylerken başka bir şey ile ilgilenmedi. Bizim yapacağımız ise trendleri iyi takip edip destek ve dirençlerde pozisyon tazelemek olmalı. 

"Bence bu direnç kırılır" şeklinde akıl yürütmeler istesek de istemesek de yapacağız elbet. Ancak burada önemli olan kırılmaması durumunda sırasıyla: 
1. Yanlış düşünmüşüm 
2. Pozisyon değiştirmeliyim-Beklemeliyim 
3. O halde zarara katlanmalıyım

diyebilmektir. 

1 ve 2 nolu hamlelerde yatırımcılar genelde problem yaşamasa da 3 nolu hamle için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Stop/Loss'lar belirleyemiyorsanız ve belirlemenize rağmen riayet edemiyorsanız, hele de çok kısa vadeli yatırımları tercih ediyorsanız, üzgünüm ama bence bu sevdadan vazgeçin!... Yeni bir kısa vadeli zirve oluştuğundan sağlıklı bir analize tekrar ihtiyaç doğdu. Bist100'de son dönemlerde sıkça rastladığımız yeni bir Boşluk (gap) oluştu. Bunun önemini bilmeyenler için kısaca belirtmek gerekir ki teknik analizciler bu boşluğun er yada geç bir gün mutlaka dolacağını söyler. Gerçekten de büyük bir yüzdeyle bu boşluğun dolduğu görülür. Ancak dolmayan boşluklara da rastlanmaktadır. Dolayısıyla ilk etapta bu boşluk dolacaksa 75000'e gerileme beklemeliyiz. Ancak boşluk dolmaz da yeni bir zirve olursa, bu boşluğun kısa zamanda dolmaması yüksek ihtimaldir. 

Son dönemlerde veriye aşırı duyarlı hale gelen borsamızda veri takip etmeye de devam edeceğiz. Perşembe gününe kadar ABD'de dayanıklı tüketim malları ve yeni konut satışları etkili olacak. Ancak bu haftanın yıldızı yine Perşembe günü açıklanacak işsizlik maaşı başvurularına ek olarak ABD büyüme verileri olacak. Ancak son iki haftaya nazaran söz konusu verilerin etkilerinin daha az olmasını bekliyorum. Çünkü veriler iyi ya da kötü gelse dahi Ekim'de azaltım olur mu-olmaz mı şeklinde yorumlar sınırlı kalır. Bernanke bir kaç gün önce verilerin yeterli olmadığından bahsetmişken açıklanacak bir kaç veri FED'in tavrını değiştirmeyecektir. En azından beklenti bu yönde olacaktır. 

Yeni haftanın güzel kazançlar getirmesi dileğiyle...