Daha önce ilk kez Altın 1340'ı geçtiğinde bir analizimi paylaşmıştım. 1330'un üzerinde kalıcı olunursa uzun vade hedefin fibo direnci olan 1420 olabileceğini söylerken, kısa vadede ilk ana direnç olan 1340-1350 civarındaki dirençten geri dönebileceğini aktarmıştım. Altın 1350 direncini ilk etapta aşamayıp beklediğimden daha fazla düştü. Ancak bu düşüş yükseliş adına özellikle teknik analistlerin çok hoşuna giden ters omuz baş omuz (TOBO) denen formasyona neden oldu. Ancak hiçbir teknik formasyon temel verilerden bağımsız olarak hareket edemez, etmemeli..
Gelecekte oluşması muhtemel riskler arttıkça güvenli liman özelliğini taşıyan yatırım araçlarına talebin artması beklenir. Son zamanlarda bu özelliğinin kalmadığı iddia edilse de hala genel kanı Altın'ın zor zamanlarda ve olağan üstü durumlarda yatırım yapılacak ilk enstrüman olduğu yönündedir.
Şimdi sizinle zannımca ironik olan bir durumu paylaşmak isterim. Altın uzunca bir süredir ABD'deki özellikle istihdam ve enflasyona bağlı verilerin kötü gelmesinden olumlu (yukarı yönlü) etkilenmekteydi. Çünkü veriler kötü geldikçe FED 85 milyar dolarlık tahvil alımına devam edecekti. FED'in tahvil alımına devam etmesi ya da kaba tabiriyle para basması ve de genişlemeci politikalara devam etmesi ise ileride küresel enflasyonun daha da artacağı anlamına geldiğinden Altın'a olan talebi arttırıyordu. Peki FED parayı neden basıyor? Enflasyonu arttırmak için (evet enflasyon sebep değil bir sonuç aslında ama Altın için bizi sonuç ilgilendiriyor) ... Yani Altın enflasyona bağlı hareket ediyorsa bir yerde bir terslik vardı. Çünkü ortada iki denklem, ve enflasyon yönlü tek sonuç vardı ama Altın ikisinden birini seçmek zorundaydı.. Yani
1. Denklem: FED para bastıkça enflasyon çıkacak (sonuç: Altın yükselmeli),
2. Denklem: Enflasyon yükselirse FED para basmayacak (sonuç: Altın yükselmeli)
...ERROR...ERROR...
Tekrar ediyorum arada bir çok denklem ve değişken var ama dediğim gibi sonuca odaklı bir yazı bu ve unutulmamalıdır ki her konuda sonsuz değişken vardır ve hiçbirine önemsiz diyemezsiniz ve hiç birini kesin bir şekilde bilemezsiniz. Bunu ben değil bilim söylüyor.
Şimdiye kadar Altın, FED'in tahvil alımına bağlı yaratması muhtemel enflasyona göre (1.denklem) fiyatlanıyor gibiydi. Ancak son veriler sonrası yaşanan ABES (!) durum denklemin ikinci kısmının aktifleşmiş olabileceğini gösteriyor.
Yani ABD'de tahvil alımı artık azalsa da kalıcı bir enflasyonun endüstriye enjekte edildiğine piyasa inanmaya başlamış olabilir. Bu bir önceki BIST için Alım önerdiğim yazı ile de örtüşmekte. Çünkü piyasadaki son dalgalanma aynı zamanda şu anlama da geliyor: "Tahvil alımı yeterince fiyatlandı."
Sonsuz varsayımların bizi tek doğruya götürdüğü şanslı bir hayatın bizlerin olması dileğiyle..