Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, benim kişisel görüşlerime dayanmaktadır.

28 Ocak 2015 Çarşamba

3. Seans - 28.01.2015

Bugün beklenen FOMC tutanaklarının özeti yayınlandı. Beklentilerden sapan bir gelişme ile karşılaşmadık. Kısaca özetlemek gerekirse; FED faizlerde bir değişime gitmezken, faiz artırımı için "sabırlı" olunacağını da yineledi. Tutanakların endekse etkisini "dalgalı nötr" olarak yorumluyorum. 

FED kısa vadede elini belli ettikten sonra piyasanın bir kez daha içeriye döneceği kanısındayım. Yani 3 Şubat'ta açıklanacak olan Ocak ayı enflasyonu, yıllık enflasyonda gözlenecek sert düşüş sonrası 4 Şubat'ta TCMB'nin erken toplanarak olası "erken faiz indirimi" yapabileceği senaryosu daha derinden konuşulacaktır.  Görüşüm; erkenden faizleri indirmek için acil toplanılmasını gerektirecek bir durumun olmadığı yönünde. Politika faizinde 50 baz puanı bulacak bir indirimin, dolayısıyla alt bantta da 50-100 baz puana varacak simetri ayarlamasının 24 Şubat'taki olağan toplantıda yapılacağını düşünüyordum. Ancak bu indirimin "acil" koduyla yapılması durumunda yarım puanla (50 bp) geçiştirilemeyebileceğini düşünüyorum. Belki 75 bp belki 75 bp'den de fazla...

2015 yılına girerken faiz indirim döngüsüne girecek olmamıza pozitif baktığımı her fırsatta belirttim. Çünkü düşen petrol fiyatlarının enflasyon ve cari açıktaki durumu destekleyeceği görüşündeydim. Bu aynı zamanda tarihi bir fırsat aslında. Şu ortam yapısal reformlar ve çözüm süreciyle desteklenmesi durumunda başka bir hal (çok çok olumlu) de alabilir. Ancak acil faiz indirimini piyasa, siyasi baskıya da yoracağından temkinli pozitif olmayı tercih ediyorum. Ayrıca yeni şekillenecek ekonomi yönetiminin de güven vermesi önemli olacak. 

Teknik olarak 90.000 seviyesi kırılmış değil. Bu seviyenin üzerinde kaldığımız sürece indikatörlerdeki yorulmaya rağmen 93.400 zirvesinin test edilebileceği görüşünü koruyoruz. Bu seviye potada bulunurken, Dolar'daki yükselişler, Avrupa'da çevre ülkelerin tahvil faizlerindeki olası yükselişler risk oluşturmaya aday. 

27 Ocak 2015 Salı

3. Seans - 27-01-2015

Bugün açıklanan TCMB enflasyon raporunda gelecek dönemlere ilişkin güçlü faiz indirim sinyalleri gelmesine rağmen, endekste bunun kısa vadeli de olsa coşkusunu göremedik. Bunun ardında yatan en önemli sebebin öncelikli olarak artan dolar kuru volatilitesi olduğunu, diğer önemli sebebin ise Çarşamba akşamı düzenlenecek FOMC toplantısı olduğunu düşünüyorum.  

Enflasyon raporunun detaylı analizi sonrasında diyebileceğim o ki; beklenmedik dış şoklar yaşanmadığı sürece TCMB'den yılın ilk yarısında toplamda  75 -100 baz puan daha indirim gelebilir. Piyasada da bu beklentinin fiyatlandığı görüşündeyim. 2 yıllık tahvil faizlerinin birkaç gündür %7.00'nin altına gerilemiş olması bunun en önemli göstergesi. Faiz indirmlerine yönelik güçlü söylemlere rağmen bankacılık sektörünün baskı altında kalmasını ise bankacılık sektörünün sanayiden fazlaca ayrışmasına bağlıyorum. Dün twitter hesabımdan kısa vade için banka yerine sanayi tercihi yapılabileceğini belirtmiştim. Dünden bugüne ortalama biraz daha yaklaştı. 

FOMC toplantısı her zaman kritik öneme sahiptir. Aslında yılın ilk iki toplantısında faiz artırımı yapılmayacağını Başkan Yellen'ın sözlerinden anımsıyoruz. Ancak ileriye dönük küçük de olsa bir sinyal gelebilir mi? Esasen piyasayı bugün baskı altına alan soru da bu.. Herhangi bir söylem değişikliği beklemiyorum, ancak sürprizlere de açığım.

Durum böyle olunca teknik olarak 90 bin seviyesinin üzerinde olduğumuzu ve günü 91150 seviyesinden kapadığımızı belirtelim. Yani henüz fiyat seviyeleri bir dönüşe işaret etmiyor. Hedef seviye 93.400 hala potada. 

Teknik olarak 91600 seviyesinde çift tepe oluşumu gözlendi. Bu oluşumun tarihi zirve seviyesine yakın yerde gerçekleşmesi olumlu bir görüntü çizmedi. Bu seviye (91.600) kısa vadeli önemli bir direnç olarak takip edilmeli. Bu seviyenin kırılması piyasanın gücünü gösterir ve 93 binli seviyeler görülebilir. Yarın bugün benzerinde bir piyasa izleyebiliriz. 

Daha orta vadeli perspektifte ise 88700 seviyesinden güçlü bir destek almadan yeni tarihi zirvenin kırılması kolay görünmüyor. 

26 Ocak 2015 Pazartesi

3. Seans-26-01-2015

BIST100 haftanın ilk gününde kaldığı yerden devam ederek %0.75 yükselişle günü senenin en yüksek kapanış seviyesinden (91.412) tamamladı. 

Aslında haftaya başlarken Yunanistan'da yaşanan seçim gerginliği piyasanın odağındaydı. Bu gerginlik güne başlarken endeksin yaklaşık %0.2 aşağıdan başlamasına sebep oldu. Ancak Yunanistan seçimin açık ara galibi Syriza'nın salt çoğunluğu elde edememesi, yani,  151 milletvekili sınırının altında kalarak koalisyona gidecek olması olumlu diye nitelendirdiğim bir gerçekleşme idi. Kaldı ki önünde sonunda yeni Yunan hükümeti kendinden de ödün vererek yeni anlaşmalara imza atacak ve kendi bacağına sıkmayacaktır. Aksi bir durum çok olumsuz fiyatlamalara yol açabilir. 

Bir kaç saat önce S&P, Rusya'nın notunu "çöp" seviyesine indirdiğini açıkladı. Ruble'de değer kayıpları gözlendi. Dolar/Ruble'nin 70 sınırın üzerine çıkarak sert yukarı hareketler yapması Dolar/TL kuruna da etki edecektir. Bu durumda endeksin de baskı yiyebileceğini düşünüyorum ancak şimdilik böyle bir beklentim yok ve bu sadece bir risk olarak takip edilmeli. 

93400 seviyesi hala test edilebilecek önemli bir seviye. Yarın yayınlanacak olan TCMB enflasyon raporu daha fazla faiz indirimlerine ışık tutacak olursa endekste alımlar gözlenebilir. Bu gerçekleşmesi yüksek kısa vadeli bir ihtimal. 

Çarşamba günüyse FED var. Beklenmedik bir söylem değişikliği beklemiyorum. Ama FED gündemi meşgul edecektir. Destek arayanlar 88700'e bakabilir.