Para kazandıran iki net algı vardır. Bir; yükselen bir enstrümanın sürekli yükseleceğini sanma, iki; düşen bir enstrümanın sürekli düşeceğini sanma. Birileri bu algıya sahip olduğundan diğerleri para kazanır.
Öncelikle dolar ile başlayalım. Dolar bugün itibariyle önceki analizimizde olmasını beklediğimiz 2.90-2.92 aralığına neredeyse geldi. Sabırla bekleyenler için alım yapılabilir seviye olduğunu tekrar edebilirim. Yine de trend dönmeden aşırı pozisyonlanmamaya özen göstermek lazım. 2.90 altında özellikle 2.88 ve 2.86 ya kadar gerilemeler dahi beni heyecanlandırmayacaktır. Bunun bir sebebi 2.86 nın dahi ana trend üstü seviye olması, diğer sebepleri ise bir önceki analizimizin son kısmında bahsettiklerimdir.
Büyük resimde değişen birşey yok. Dolar'ın öngördüğümüz seviyeye düşmesi de bu sebepten. Ama bir hikaye sonsuza kadar alınamaz, yada tersten bakıldığında satılamaz. Bu hikayenin nereye kadar alınabileceği/satılabileceği bunun şiddetine ve büyüklüğüne bağlıdır. Mevcut durumda likidite koşullarının Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP) lehine gelişiyor olması yeteri kadar fiyatlanmışa benziyor. Hala dönüşe ilişkin bir sinyal ise yok. Tüm GOP para birimleri benzer şekilde değer kazanmakta. Bu hareketi daha önce 2015 yılının Eylül ayında yaşadığımız döneme benzetiyorum.
Piyasada "siyah kuğu" arayışlarının olduğunu gözlemliyorum. Polonya'da çok büyük bir banka için sat tavsiyesinin verilmesini bu konu başlığı altında değerlendiriyorum. Ve şimdilik siyah kuğu arayışlarının gereksiz olduğu kanısındayım. Yeterince oyalanacak karamsarlık mevcutta var.
Endekste kabaca 74.000 görülen en yüksek seviye şimdilik. Beklediğim aralığa 74.400-75.000 henüz gelmedi. [Gerçekçi olmak gerekirse ben 70.500 seviyesinin aşağı yönlü geçilmesini beklemiyordum. Bunu da sosyal medya hesabımdan 70.500 aşağı geçilmedikçe pozitif olduğumu söyleyerek dile getirdim. Ancak abartmayı seven piyasa 69.000 altını dahi gösterdi. Ancak yine 70.500 kırılmasına rağmen bu endekse bu koşullarda negatif bakamadığımı paylaştım. Stopsuz bir pozisyon aşırı kırılgandır. Ancak bazen 6. hislerinize güvenmek ve bence "aşırı" riske girmek zorunda kalabiliyorsunuz. Asla tavsiye etmediğim bir paylaşım yaptığımın farkındayım ve örnek alınmaması gerektiğini önemle vurgulamak isterim.] DolarTL de bir miktar daha gevşeme ve bilançoların destek çıkması söz konusu bölgeye taşıyabilir. İran'dan doğalgaz indirimi konusunda açılan davayı kazanmış olmamız ancak hisse bazlı hareketlere neden olabilir. Doğalgaz indirimi// Olumlu etkilenebilecek hisseler: SAHOL, AKENR, AKSEN, ZOREN, TRCAS, TRKCM, SISE, ANACM, SODA, PRTKM, TUPRS... Makro tarafta büyük bir etki yaratamaz. Enflasyona katkısı tahmini olarak -0.1-0.2% olarak hesaplanabiliyor. Bu da sadece ücret artışından dolayı enflasyona etki olacak 1 puanın oldukça uzağında.
Petrole bir paragraf ayırmak isterim.
Petrol stok verileri arz yönlü endişe yarattı. OPEC - Rusya spekülasyonları da bir müddet bizi meşgul etmişti. Görüleceği üzere petroldeki sert satış dalgasının 26.5'te sonlanmasına inanmak isteyen bir çok kişi petrolde long pozisyonlara kolayca abanmaktadırlar. Petrolde (BRENT) 32.80 desteğini önemsiyorum. 32.80 seviyesinin altında tekrar fiyatlamalar başlarsa çok dikkatli olmakta fayda var. Ve tüm bu spekülasyonlara ve arz yönlü endişeye mahal verecek verilere rağmen, petrol tekrar 26.5'in altına gelirse bunun etkisi tek kelimeyle "yıkıcı" olur. Maalesef bu yıkım sonrası petrol ihraç eden ülkelerden petrol ithalatçısı ülkelere fon akımı olur diyemiyoruz. Küresel büyümeden yana zaten umutları törpülenmiş olan piyasa bu gelişme sonrası iyice havlu atacak ve riskli olan varlıkların hiçbirine yeltenmeyecektir. Unutulan ve son günlerde kıpırdamalar yaşayan Altın gibi güya güvenli liman özelliğini yitirmiş enstrümanlara denize düşenin sarıldığı balık gibi ilgi duyulacaktır. Olası bir varsayım için bu kadar karamsarlık yeter.