Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, benim kişisel görüşlerime dayanmaktadır.

8 Ocak 2015 Perşembe

3. Seans (08.01.2015)



Hafta başında yurtdışı piyasalarda dolaşan kara bulutlar yerini güneşli bir havaya bıraktı. Euro Bölgesi'nde dün açıklanan enflasyon verisinin beklentilerden saparak eksi %0.2 açıklanması ECB'ye yönelik beklentileri ateşlemişti. Bugün ise ECB Başkanı Draghi'nin Avrupa Parlamentosu üyesi Luke Flanagan'a hitaben kaleme aldığı mektupta yer alan ifadelerde bundan sonra atılacak herhangi teşvik adımının ülke tahvillerinin alımını içerebileceği de yer alıyordu. Bu benim açımdan sürpriz bir gelişme olmadı. Haberin ardından Euro Stoxx 50 endeksi %3.58 ile mini ralli yaptı. ABD piyasası da alıcılı açılışı sürdürdü ve an itibariyle %1.5'in üzerinde primliler. 

İçerde de alıcılı bir seyir vardı. Tutanaklar sonrası, BIST100, beklentileri karşılamayan sanayi üretim endeksine rağmen yurtdışı piyasalara paralel %1.05 prim yaparak 87689 puandan kapanış yaptı. Gün içi en yüksek 87919 puan görüldü. 


Dolar/TL'de 2.30'un altı test edilirken (şuan 2.2990), EUR/USD da 1.18'in aşağısına alışmaya çalışıyor (şuan 1.1789). Rusya, Yunanistan ve dolar endeksindeki yükselişin getirdiği riskler şimdilik göz ardı edilmiş durumda. Şuan Dolar/Rus Ruble'si (USDRUB) %3.70 aşağıda. Yunanistan'da 25 Ocak seçim tarihine kadar anketler takip edilecek. 

Görünen o ki 89000 seviyesine doğru yeni bir yükselişe göz kırpılıyor. Daha önce kırılması durumunda alımların hızlanacağını belirttiğim 85500 seviyesinden %3'e yakın uzağız. Tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 93400 konuşulmaya başlandı. Ben bunu riskli buluyorum. Ve yeni zirveye gelmeden önce 89000 seviyesinden bir düzeltme bekliyorum. 89000'den düzeltme gelmeden 93400'e gitme ihtimaline çok az olasılık veriyorum. 

Yarın şu verileri takip edeceğiz:

03:30 Çin enflasyonu (yıllık beklenti: %1.5) 

15:30 TDI verisi (beklenti: 240 bin)

Yorum: 280 bin ve üzerindeki veri Türkiye-negatif. 200 bin ve aşağısındaki veri Türkiye-pozitif

15:30 Aylık ücret artışı (beklenti: %0.2)

Yorum: %0.4 ve üzerindeki artış 
Türkiye-negatif. %0.0 ve aşağısındaki düşüş Türkiye-pozitif.

Not: TDI verisi açıklandığında sadece istihdam artışına odaklanmayın. Enflasyonun önemli göstergelerinden aylık ücret artışını da mutlaka kontrol edin. İstihdam raporunda yer alan işsizlik oranı ise (beklenti: %5.7) en az önemsediğim veri haline geldi. 

BIST100-07.01.2015

Bugün Borsa İstanbul 100 endeksi devam eden yükselen trend yönünde alımlara hız vererek bir ara 87626 seviyesine kadar yükseldi. Beni twitter hesabımdan ya da bu blogdan takip edenler alımlara şaşırmadığımı tahmin edeceklerdir. Hafta başından bu yana çok olumsuz olan dış piyasalara rağmen TL varlıklara ve BIST100'e bankalar öncülüğünde yüksek hacim ile talep gelmekteydi. Ancak seans kapanışına doğru gerek petroldeki tepki yükselişi, gerek ADP öncü tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üstünde açıklanması ve gerek FOMC tutanakları öncesi kar realizasyonunun etkisiyle satışlar oldu. BIST100 endeksi alıcılı devam ettiği günde %0.15 düşerek 86776'dan kapanış yaptı. 


Bugün akşam saatlerinde açıklanan FOMC tutanaklarında 17 Aralık'ta Başkan Yellen'ın söylediklerinden farklı bir argüman ortaya çıkmadı. Dolayısıyla FOMC endişesiyle gelen satışlar yersiz çıktı. Olası riskleri (Rusya, Yunanistan, güçlü TDI verisi, güçlü DXY gibi) göz ardı etmiyorum ancak yönün aşağı döndüğünü söylemek için kısa vadeli bir sebep de şimdilik görmüyorum. 

Bugün dış piyasalar olumluya döndü. FOMC tutanakları da endişeleri bertaraf etti. Öncelikle bu sabah Asya genelinde alımlı bir gün göreceğimizi ve dolar/TL'nin de sakinliğini korumasıyla BIST100 ve VIOP'un alıcılı açılış yapmasını bekliyorum. Bugün görülen yeni zirve 87700 yeni direnç seviyesi olarak tekrar test edilebilir. Bu seviyenin geçilmesiyle "ama bu kadar yükselecek ne var ki şimdi" nidalarını daha çok duyabiliriz. Düşüşlerde 85500 hala en önemli seviye olarak takip edilebilir. 

Son bir not olarak, giderek yeni zirveye de yaklaşıyoruz hissine kapılıyorum. Herkesin yükselişe anlam biçmeyi kesip, endeksin düşmeyeceğine inanmaya başladığını görmek önemli bir zirve sinyali olacaktır. 


7 Ocak 2015 Çarşamba

BIST100-06.01.2015

Neredeyse tüm piyasalarda düşen petrol fiyatı ve küresel büyüme endişeleri olumsuz fiyatlamalara neden olurken BIST100 endeksi keyif sürmeye devam ediyor. 85500'ün kırılmasıyla başlayan alım dalgası 87 bin seviyesine yaklaştı. Gün içi en yüksek 86911 seviyesi görülerek 86909 puandan kapanış oldu. 

Bu noktada açıklanan enflasyon oranının beklentileri fazlasıyla karşılamasının etkisini belirtmekte fayda var. Hazine ihaleleri de başarılı geçti ve tahvil faizlerinde düşüşler yaşandı. Enflasyondaki düşüş aynı zamanda TCMB'nin hafta sonu aldığı zorunlu karşılık oranlarının kur üzerindeki etkisini de hafifletmiş görünüyor. Petrolün enflasyon üzerindeki olumlu etkisini henüz tatmış olan piyasalar, şimdilik petrol fiyatlarındaki düşüşü pozitif karşılıyor. Şimdilik diyoruz, çünkü petrolde neredeyse yeni bir serbest düşüş yaşanmakta ve bu durum daha önceki yorumlarımda da bahsettiğim üzere Rusya ve benzeri petrol ihraç eden ülkeler için büyük risk taşıyor. Lira'da önemli değer kayıpları gözlenmedikçe petroldeki düşüşün sorun yaratmasını beklemiyorum, ancak söz konusu riski de göz ardı etmiyorum. 

Önümüzdeki dönemde mevcut koşullar yeni bir küresel krize neden olmadığı sürece TCMB'den faiz indirimleri gelebilir. Şuan %8.25 olan faizler önümüzdeki 6 ay içinde %7-7.50 aralığına kadar indirilebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizleri de görece düşük seviyelerde ve bu durum piyasamız adına pozitif. 



Dün belirttiğim üzere 85500 önemli destek seviyesi ve bu seviye aşağı geçildiğinde muhtemelen piyasa iyimserliği değil, kötümserliği seçmiş olacaktır. Yarın için böyle bir beklentim yok. 

6 Ocak 2015 Salı

BIST100 - 05.01.2015

TCMB'nin hafta sonu aldığı kararın etkisiyle dolar/TL bu sabah saatlerinde bankalararası piyasada beklediğim gibi dalgalı bir görüntü çizdi. Ancak günün devamında haberi sindiren piyasalar dengelendi. Dolar/TL'deki pozitif fiyatlamaya petrol fiyatları da destek verince BIST100 endeksi diğer piyasalardan pozitif ayrışarak %1.17 primle 86,462'den kapanış yaptı. Kritik önem biçtiğim 85500 seviyesinin kırılmasıyla 87000 seviyesine doğru beklediğim hareket karşılığını buldu. Özellikle petrol fiyatlarındaki düşüşten olumlu etkilenen sektörlerde (havacılık, gübre vb) alımlar gözlendi. 
WTI petrol 50'nin altını test etti. BIST'in aksine Avrupa ve ABD piyasalarında sert değer kayıpları gözlendi. Riskli varlıklardan çıkan para risksiz varlıklara (ABD 10 yıllıklar, Altın vb) yöneldi. Dolar/TL'deki dengelenme devam ettiği sürece, dahası, çok sert yukarı hareketler gözlenmedikçe petroldeki düşüşün piyasamıza olumlu yansımasını bekliyorum. Şuan Dolar/TL 2.3305 civarında ve dışardaki olumsuzluğa  rağmen sakin seyrini koruyor. Yarın 2.34 üzerine çıkmaması olumlu olur.  Aksi halde 2.36'ya doğru yeni bir hareket gözlenebilir. Mevcut koşulda 85500 desteği kırılmadığı sürece orta vadeli pozisyonlar portföylerde taşınabilir. Ancak yarın piyasanın bugünkü kadar coşkulu olması beklenmemeli. Örneğin bugün piyasaya katalizör olan enflasyon verisi yarın yerini başka bir şeye bırakabilmeli. ABD ISM verisi buna aday. Beklenti 58, öngörüm yok. Düşük gelirse etkisi pozitif olacak.