Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, benim kişisel görüşlerime dayanmaktadır.

4 Eylül 2013 Çarşamba

Türkiye'de Dün ve Bugün- Yabancı Banka Raporları

Öncelikle son dakika haberini paylaşmak isterim. 

JP MORGAN'ın favorisi Türkiye
JP Morgan tarafından bugün yayınlanan CEEMEA strateji raporunda, Türkiye’ye ilişkin olarak FED'in varlık alımlarını azaltması ve kur endişelerinin kısa vadede aşağı yönlü etki yapmasını beklendiği ancak, Türkiye’nin uzun vadede CEEMEA bölgesinde favori ülke konumunu koruduğu belirtildi.

JP Morgan, Türkiye’nin uzun vadeli hikâyesini pozitif yapan etkenleri ise; karlı şirketleri, demografik yapısı, uzun vadeli GSYH büyümesi ve ihracatının % 40'nın yaptığı Avrupa'daki toparlanma olarak 4 başlıkta topladı.

JP Morgan'ın uzun vadeli hikâyeleri bakımından tercih ettiği Türkiye’deki hisseler ise, Turkcell, Bim veya Coca Cola, Halkbank, Yapı Kredi, Garanti, Koç Holding ve Sabancı Holding olarak sıralandı.

Bugün 14:30’da Reel Efektif Döviz kuru açıklanacak. Daha önce 114.6 olarak açıklanan verinin 110’nun aşağısına gelmesi bekleniyor. Verinin düşük gelmesi TL’deki değer kaybının fazlalaştığı anlamı taşıyacak. Ayrıca TCMB bugün minumum 50 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açacağını duyurdu.

Dün iç piyasada takip edilen en önemli veri TÜFE ve ÜFE verileri oldu. Ağustos ayında TÜFE -0.10% (Beklenti -0.05%) olarak açıklanırken, yıllık bazda %8.17 (Beklenti %8,20) oldu. ÜFE ise ağustos ayında 0.04%, yıllık %6.38 olarak açıklandı. Yılın geri kalan kısmında yükselen kurun ithalat fiyatlarını arttırması bekleniyor. Bunun da enflasyon üzerinde olumsuz etki yapması söz konusu. Ağustos ayı enflasyon verileri iyi gelmesine rağmen, çekirdek enflasyonun yükselmesi de bu görüşü destekler niteliktedir. 

TÜFE ve ÜFE beklentilerden daha iyi gelmesine rağmen dün borsada beklenen yükselişler Suriye’de artan gerginliğin ve kar satışlarının gölgesinde kaldı. Dolar/TL kurunun tekrar yükselmesi ve gösterge tahvil faizinin 9.70’lere çıkması da açıklanan enflasyon verilerine tepki gelmemesinin diğer sebepleri arasında sayılabilir.  

Morgan Stanley Türkiye için Karamsar 
Morgan Stanley yayınladığı raporla Türkiye için büyüme beklentisini aşağı yönlü revize etti. 2013 için beklentinin yüzde 4.4’ten yüzde 3.6’ya çekildiği, 2014 için ise büyüme beklentisi yüzde 4.8’den yüzde 4.0’e revize edildiği açıklandı.

Raporda Türkiye’nin de yer aldığı CEEMA ülkeleri için süper düşük faizli ortamın artık geride kaldığı ve rik iştahının eskisi kadar yüksek olmayacağına değinildi. Borçlanma maliyetlerinin artmasının revizede önemli bir faktör olduğu belirtildi. 

Raporda dikkat çeken diğer ayrıntı ise Türkiye, Güney Afrika ve Ukrayna gibi ülkelerin, Rusya ve Polonya’ya göre daha fazla zorlukla karşı karşıya olduğuna vurgu yapılması oldu. Raporda ayrıca Türkiye’de kurlardaki kırılganlığa dikkat çekilirken, sıkı para politikasının riskli olabileceğine değinildi. 

BofA Merill LyncH Çekimser
BofA Merrill Lynch ise Türkiye'nin bu yıl yüzde 4.2, gelecek yıl yüzde 4.8 büyüyeceğini öngördüğünü açıkladı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder