Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, benim kişisel görüşlerime dayanmaktadır.

28 Ekim 2013 Pazartesi

Oltaya Gelmiş Teknik Analist

Williams' %R Göstergesini referans alarak bugün teknik analize biraz daha farklı bakış açısı nacizane kazandırmak istiyorum.

Williams'ın %R göstergesini kısaca teknik analistlerin aşırı alım satım seviyelerini belirleyebilmek adına kullandıkları birçok (Stochastic, RSI vb) indikatörden biri olarak tanımlayabiliriz. Kademeleri 0, -20, -80 ve -100'dür. 0 ila -20 arası aşırı alım, -80 ila -100 arası aşırı satım bölgesidir.

Bir indikatöre bağlanmak kötüdür. İndikatörün her dediğini yapıyorsanız bağlanmışsınız demektir. Referans göstergemizi bu noktada ele alırsak; Willliams' %R 0 ila -20 arasındaysa aşırı alımdadır ve aşağı doğru dönüşte satışa geçmeniz gerekmektedir.

Bunun olmaması için aslında her indikatörün sadece bir formülden ibaret olduğunu bilmek gerekir. Toplamda en fazla 5 farklı değişkenden (açılış fiyatı, kapanış fiyatı, en yüksek değer, en düşük değer ve hacim) oluşan formüller...
------------------------------------------------------------------
Williams' %R = (-100) * [MAX(n) - C] / [MAX(n) - MIN(n)]

MAX(n): n gün içindeki en yüksek fiyat
MIN(n): n gün içindeki en düşük fiyat,
C: kapanış fiyatı
-------------------------------------------------------------------
Şimdi örneklerle formüle anlam katmaya çalışalım:

n=1 olsun. Yani o günkü oluşan fiyat hareketliliği sonucu Williams' %R değerini bulmaya çalışacağız.
Hissemizin açılış fiyatı 5,00 olsun. Gün içinde en yüksek 5,50 seviyesinden kapanış olsun ve hisse en düşük 4,80 fiyatını görsün. O halde göstergemiz;

-100*[5,50-5,50]/[5,50-4,80]= 0 bulunur. Yani Williams indikatörü zirve seviyesinde aşırı alımın olduğunu dolayısıyla yakın zamanda düzeltme gelebileceğini söyler.

Senaryonun devamında trend yakalanmışsa ve 10 gün üst üste en yüksek değerinde kapanış yapmaya devam ederse williams 0 değerine yapışır. 2. gün hisse çok yükseldi diye satış yapan yatırımcının beklediği düzeltme 8.gününde de gelmemiştir ve hissenin arkasından bakmaya devam eder.

11. günde hisse 7,00'den açılış yapsın ve sürekli düşüşe geçsin en düşük fiyat olan 6,50'den kapanış yapsın. O halde;

-100*[7,00-6,50]/[7,00-6,50]= -100 bulunur. Yani Williams göstergesi dik bir açıyla tavandan tabana geçmiştir. Aşırı satım bölgesindedir.

Dün aşırı alım bölgesinde olan hisse, bugün aşırı satım bölgesindedir. Bu noktada Williams'a bakarak bir karar vermek imkansıza yakındır. Hem örnek olarak verdiğim Williams' %R hacim değişkenini de içermediğinden söz konusu fiyat oynaklıkları anlamsız bile olabilir. Yani 7,00'den alıcı-satıcılar buluşmuş olsun ve bu andan sonra tahtadaki emirlerin sıfır olduğunu varsayın. Siz tek bir lotluk işlemle 6,50 den bekleyen alım emri girin. Sonra da elinizdeki hisseyle 6,50 fiyatından tek bir lotluk satış girin. Hisse 7,00'den 6,50'ye sizin 1 lotluk anlamsız emrinizle inmiş olacaktır. Dolayısıyla Williams'ı da 0'dan -100'e indiren sadece bir lotluk işlemdir.

Ama dar bakış açısının sadece Williams indikatörüne bağlı olarak yapacağı trade işlemi, aşırı satımda (!) olan bu hisseyi 12.gününde tepki gelebileceğinden dolayı almak olacaktır.

Ancak tek bir indikatörün hareketleri sizi oltaya gelmiş balığın amaçsız bir şekilde kuyruğunu sağa sola sallaması gibi şaşkına çevirebilir. Ve bu durumdaki yatırımcının kazanma ihtimali, oltaya gelmiş şaşkın balığımızın tekrar suya düşmesi ihtimaliyle neredeyse eş değerdir.

Yukarıdaki örnek uygulamada herhangi bir göstergede uç noktalardan örnekler vererek indikatörlere anlam biçmeye çalıştım. Amacım kesinlikle indikatörleri değersizleştirmek değil. Aksine indikatörler ve teknik analiz doğru kullanıldığında inanılmaz göstergelerdir, önceden sinyaller verir. Ancak körü körüne bir bağlılık ve farklı anlamlar biçmek büyük hayal kırıklıklarına neden olabilir. Görüldüğü üzere koskoca Williams' %R aslında sadece 3 basit değişkenden ibaret bir formüldür ve tek başına maalesef anlamsız olabilmektedir. Bazı hisseler vardır ki en güvendiğiniz indikatörü bile aptallaştırır.

Tavsiye olarak her indikatörün en az bir başka indikatörle daha desteklenmesi gerektiğini söylemeliyim.

Her yiğidin ayrı bir yoğurt yiyişi olmakla beraber, yoğurt yiyen herkes yiğit değildir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder