Merkez Bankaları’nın öneminin çok
daha fazla artmaya başladığı dönemde, politikalarını yakından takip etmek büyük
önem arz ediyor. Bu anlamda Erdem Başçı’nın sunumunun ardından TCMB
politikalarını en kısa ve anlaşılır şekilde özetlemeye çalıştım. Bu politikaları
öğrenmek 2014 yılı için strateji oluşturmada da çok faydalı olacaktır.
- Erdem Başçı bugünkü sunumunda faiz arttırımı için yine sinyal vermedi ve gecelik borç verme faizi olan %7.75'e vurgu yaptı.
- Likidite kısmına artık neredeyse faizden daha fazla önem veriliyor (!). Faize ancak dolaylı yoldan müdahaleler gelebilir. Şöyle ki:
- Piyasayı daha yüksek maliyetle fonlamaya çalışacaklar. Aylık repo kaldırılmıştı. Haftalık repoda ve piyasa yapıcılara aktarılan miktarda da önemli düşüşler yapıldı. Gecelik borçlanmada ise TCMB doğası gereği herhangi bir sınır yok.
- Haftalık repo ile %4.5 faizden fonlama yapılırken, piyasa yapıcılara ise %6.75'ten fonlama yapılıyordu. Gecelik borç verme faizinin %7.75 olduğu düşünüldüğünde diğer iki fonlama yönteminde miktar kısıtlamaları doğal olarak fonlama maliyetlerinin %7.75’e yaklaşmasını sağlayacak.
- Erdem Başçı fonlama maliyetinin %6.75 civarında oluşmasını beklediklerini belirtti. Bu da dolaylı olarak yine faizi arttırmayıp, sıkılaştırıcı politikaya devam edeceklerinin bir göstergesi olarak algılanabilir.
- Döviz satım ihalelerini ise 2014’ten önce ve 2014’ten sonra diye ikiye ayırmak gerekecek. 2013 yılı bitimine kadar her gün 450 milyon dolar –duruma göre arttırılabilir- satılacak. 2014’ten sonra Ocak ayında ise her gün minimum 100 milyon dolar arttırılacak.
Sonuç olarak TCMB hala direk faiz
arttırımından çok uzakta. Enflasyon tarafı TCMB’ye göre iyi gidiyor ve faiz
artırımına ancak enflasyonda bir oynaklık olduğunda başvurulacak. Faizlerde de artık oynaklık giderek azalacak ve öngörülebilirlik artacak. Kura bundan
sonra da sadece “Döviz Satım İhaleleriyle” müdahale yapılacak. ROM tarafında da
değişiklikler var ancak bunlar şimdilik çok önemli değil.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder